Thinking of becoming a business development executive or preparing for the interview for business development executive job vacancies, then this article is perfect for you.
In this guide, we will tell you the top questions of business development executive Interview Questions and Answers, their answers, and some important tips for business development executive job interview preparation. Along with this, we will also give you examples of business development executive interview questions and answers, so that you can be confident in the real interview. And if you are a company and want to hire business development executive, then also this guide will be useful for you!

A business development executive (BDE) is a person who finds new clients for the company, explores new business opportunities and takes the company on the path of growth. This job is very challenging and exciting, as you have to talk to new people every day, go to new markets and grow business for the company.
Therefore, in the Example of business development executive Interview Questions and Answers, you have to sharpen your communication skills, sales skills and problem solving skills.
Top Business Development Executive Interview Questions and Answers
1. Why do you think you are the right fit for this business development executive job?
Question:
Why do you think you are the right fit for this business development executive job?
Answer:
“Look, I have worked in sales and marketing for the last two years. I love talking to new people, understanding their needs and offering them solutions. I also like working with the team and I like turning challenges into opportunities. I think I can give my best in this job.”
2. What is your business development strategy?
Question:
What kind of business development strategy do you follow?
Answer:
“My business development strategy is very simple. I first do market research, then identify target clients. After that I make contact with them and try to understand their needs. I offer them customized solutions and keep following up. This way I create new business opportunities.”
3. How did you attract a client?
Question:
How did you attract a client? Can you share any experience?
Answer:
“Yes, I attracted a big client in my previous company. At that time, we had a lot of competition. I first understood the needs of that client, then prepared a special proposal for him. I did regular follow-ups and told them the benefits of my product. Finally, we attracted that client and closed the deal.”
4. How do you think you will enter a new market?
Question:
If we send you to a new market, how will you enter?
Answer:
“Look, entering a new market is very interesting. I will first do market research, understand customer behaviour and competition. Then I will work with local partners and adapt my product to their needs. I did the same in my previous company, which gave us good growth in the new market.”
5. How do you build and maintain relationships with clients?
Question:
How do you build and maintain relationships with clients?
Answer:
I maintain a constant contact with clients. I listen to what they say and I attempt to gauge their needs. I provide them with solutions and create long term relations with them. This provides the company with repeat customer too.”
6. In case a client does not like your product, what then are your plans?
Question:
What are you going to do once a client is not pleased with your product?
Answer:
In case a client is not satisfied, I will listen to him first and then hear his problem. Then I will give him some solution and will attempt to gratify him the best I can. I experienced the same issue before in the other company I worked and I have never left the client dissatisfied.”
7. What do you do with conflict within team?
Question:
Suppose the team got into a conflict, what would you do?
Answer:
I hear the disagreement in the group and make an attempt to notice the opinion of everybody. I sit them all down and talk and come up with a solution. I have gone through this a number of times and I have always made an attempt to bring the team along.”
8. How do you generate new leads?
Question:
How do you generate new leads?
Answer:
“I use social media, networking events, and online marketing to generate new leads. I have added many new clients to my previous company using LinkedIn, mail campaigns, and cold calling.”
9. How will you sell the company's product in 3 minutes?
Question:
I am a prospective client, how will you sell me this product in 3 minutes?
Answer:
“Sir/Madam, our product will help solve your company's problems. It will save you both time and money and increase your productivity. I can also give you a demo and tell you its benefits. Will you consider it once?”
10. What improvements do you think can be made in our company?
Question:
What improvements do you think can be made in our company?
Answer:
I have noticed that your company is very ahead in technology and innovation. I think if you increase social media marketing and digital outreach, you can reach even more clients. I would like to contribute to this.”
Business Development Executive Job Interview Preparation: How to prepare?
Just memorizing the answers to the questions is not enough for business development executive Job Interview Preparation. You should do a thorough research about your experience, skills, and the company.
- Read your CV thoroughly: The interviewer can ask you anything on your CV, so remember all your experiences and skills thoroughly.
- Research about the company and its products: Learn about their business model, customer base, and market position.
- Practice mock interviews: Practice mock interviews with your friends or mentors, so that you get confidence in the real interview.
- Sharpen your sales and communication skills: Sales and communication are very important in business development.
- Get good sleep and eat healthy food on the day of the interview: Do not take stress and keep yourself relaxed.
ADD COMMENT